Çocuğum Okuyamıyor , Okuma Kabus Oldu , Neden ?

Okuma çalışmaları, ilköğretim sürecinin başlarında , bir çok aileyi hem heyecanlandıran hem de kaygılandıran bir durumdur. Bir çok ailenin aklında soru işaretleri olabilir. Heyecan ve hevesle başlayan bu süreç , bir kaç ayın geçmesi ve çocuğun zorlanmaya başlaması ile birlikte zorlu bir hal alabilir. Okuma yapma saatleri bir işkenceye dönüşebilir.

Okuma Yapmakta Zorlanan Çocuk

Okuma yapmak aslında zannettiğimizden daha karmaşık bir süreç. Hepimizin günlük hayatta yaptığı bir iş olması bunu değiştirmiyor. Okuma becerisinde en önemli faktör ise okuma-yazmaya hazır olma durumu. Okuma yapmakta zorlanan çocuklar genellikle disleksi ( Öğrenme Güçlüğü ) şüphesi ile baş başa kalıyorlar fakat esas sebep , çocuğun hazır oluşluğu olabilir.

Okulların / Anaokulların Erken Okuma Programları Sorunu Tetikleyebilir

Çocuğun okumaya hazır olması için bir dizi bilişsel beceri açısından hazır olması, harfleri telafuz ederken gerekli gelişim aşamasına gelmiş olması, dikkat becerilerinin istenilen düzeye gelmiş olması oldukça önemli bir faktör.

Ancak günümüzde maalesef velilerin beklentilerini karşılamak, diğer kurumlardan geri kalmamak amacı ile kreş ve anaokullarında dahi , harfleri tanıma başlığı altında okuma çalışmaları yapılmakta. Bu durumdan en çok zarar gören ise çocuklar oluyor. Eğer kreş ya da anaokulu kurumlarında okuma çalışmaları alıyorsanız , çalışmaların ne kadar bilinçli yapıldığı konusunda sorgulayıcı olmalısınız. Çocuğunuz hazır olmadığı bir sürece, bilinçsizce zorlanıyor olabilir.

Okula Erken Başlamak Bazı Belirtilerin Oluşmasına Neden Olabilir

Okula başlayan çocukların başlama yaşını düşüren uygulama itibari ile bu durumdan mağdur olan aileler de olmaya başlamıştır. Çocuğunuzun okula hazır olma hali yeterince değerlendirilmedi ise , okula erken başlamak , beraberinde okuma- yazma ve matematik işlem becerilerinde geri kalan çocukları karşımıza çıkartabilir.

Okula erken başlamak ; bir araştırmaya göre, dikkat ve öğrenme becerileri henüz gelişmemiş çocuklarda, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite belirtilerini ortaya çıkartıyor. Bu araştırmaya göz atmak isterseniz buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu konuda benim instagram gönderime buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Yapmak Bazı Çocuklar İçin Uzun Süre Zor Olabilir

Çocuğunuz okula zamanında başlamış ise ve tüm uğraşlarınıza rağmen sene sonuna kadar okuma yapması mümkün olmadıysa, zorlanıyor ve harf atlamaları yapıyor ise bu durumda disleksiyi düşünebilirsiniz.

Ancak böyle bir durumda dahi, çocuğu etiketlemekten uzak bir tavır içinde, önce bir uzmana danışmakta fayda var. Disleksi tanısını ancak bu konuda eğitim almış , gerekli testleri uygulayabilen uzmanlar ( Çocuk Psikiyatristi ve Çocuk Psikologları ) koyabilir. Disleksi tanısı almış bir çocuğun , öğrenme becerileri üzerinde çalışılması ve desteklenmesi şarttır. Bu durumda sizi , gittiğiniz uzman yönlendirecektir.

Yapılan Değerlendirmenin Kapsamlı Olması Önemlidir

Çocuğunuz için yapılan değerlendirmenin kapsamlı olması , çocuğun tüm süreçlerini değerlendirmesi önemlidir. Bazen çocuğun başka bir problem alanı , disleksi vb belirtiler göstermesine yol açabilir. Bu durumda yanlış teşhis sürecin uzamasına ve yanlış müdahalelere neden olabilir.

Ben disleksi ve olası bir öğrenme problemini teşhis etmek için CAS testinden faydalanıyorum.

CAS hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

çocuğum okuyamıyor

Bir cevap yazın