Çocuk Ergen Terapisi
Yaklaşık olarak 0-22 yaş aralığında çocuk-ergenlerle birebir yürütülen danışmanlık çocuk ergen terapisi olarak geçer. Bu yaştaki cocuk ergenlerin , büyüme sürecinde karşılaştıkları sosyal-duygusal, zihinsel ve davranışsal problemlerini kapsadığı gibi , bu süreçlerden geçen çocuğun daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurabilmesi, problemlerle etkin şekilde başa çıkabilmesi, duygularını tanıyıp duygularını doğru şekilde ifade etmesi ve benzeri bir çok alanda danışmanlık alınmasını da içerir.
EBEVEYN İLE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİDİR
Çocuk ergen terapisi yürütülürken olmazsa olmaz süreçlerden bir tanesi ebeveyn ve bakım veren kişilerin sürece destek vermesi ve işbirliği içinde olmasıdır. Yapılan görüşmeler çocuk-ergenin kendisi ile yapılırken , ebeveynler ile de yapılan görüşmeler esnasında soruna yaklaşımın hangi tarafında işbirliği yapmaları gerektiği ailelere detaylı anlatılır. Ebeveynlerin bu sürece katkı sağlamaları,kendilerine verilen önerileri uygulamaları, mümkünse çocuk-ergenle yapılan görüşmelere her seferinde onlarında eşlik etmesi oldukça önemlidir. Bu durum çocuğun-ergenin sorunun probleminde olan ya da sorunu yaratan kişi olarak suçlanan yapıdan kurtarır, çocuk anne-babasının desteğini hisseder ve sorunlarına çözüm bulma becerisinde çocuğa-ergene anne-baba örnek olur. Bazı durumlarda uzman çocuk-ergen ile yapılan görüşmeler sonucunda anne veya babanın da bireysel destek almasının önemli olduğunu vurgulayabilir.
ÇOCUKLAR SÖZEL OLARAK ANLATAMADIKLARINI DAVRANIŞA DÖKEBİLİRLER
Çocuk- ergenler yetişkinler kadar ifade becerisine ve sezisine sahip olmadıkları için , sıklıkla bir davranış problemi ile anlatamadıkları / çözemedikleri sorunları anlatırlar. Bu onların yardım çığlığıdır. Bu sebeple tekrarlayan ve bir süre devam eden davranış problemlerini ciddiye alıp , nedenlerini değerlendirmek gerekir.
ERKEN ALINAN ÖNLEMLER SORUNLARIN BÜYÜMESİNİ VE KEMİKLEŞMESİNİ ÖNLER
Çocuk-ergen terapisi kişinin yetişkin döneminde karşılaşacağı ve uzun süreler çalışmak zorunda kalacağı sorunları önlemek ve kemikleşmesini önlemek açısından oldukça yararlıdır. Çözülmeyen sorunlar diğer gelişim alanlarında da görülerek bir süre sonra kalıplaşmış davranış biçimleri haline gelir ve fark edilmesi, değişmesi gittikçe zorlaşır. Örneğin davranış problemi olan bir çocuk müdahale edilmezse bir süre sonra duygusal problemler yaşamaya başlayabilir ve bu bir süre daha devam ederse zihinsel problemlerle, ders başarısızlığı ile ilerleyebilir ve kişinin hayatına önemli ölçüde olumsuz etkide bulunabilir.
Ayrıntılı bilgi için iletişime geçiniz.