Dikkat Dağınıklığı

Dikkat Dağınıklığı

‘ Çocuğunuzda dikkat dağınıklığı olduğunu düşünüyoruz. ‘ 

‘ Derslerde dikkatini vermekte zorlanıyor. ‘ 

‘ Ödev yaptırmakta çok zorlanıyorum dikkati hemen dağılıyor :’ 

Bu cümlelerden biri ya da birkaçı size tanıdık geliyor olabilir. Dikkat dağınıklığı ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımda bulabilirsiniz.

Nedir dikkat dağınıklığı ? 

Dikkat gerektiği kadar ve yeterli süre işimize odaklanmamızdır. Günlük yaşamda bir iş yaparken kopmalar daha az farkedilse de , özellikle yoğun dikkat gerektiren ödev yapmak,tez hazırlamak, ders dinlemek, rapor hazırlamak, sunum hazırlamak vb işler söz konusu olduğunda dikkatimizle ilgili süreçleri daha fazla fark ederiz.

‘ Sevdiği şeyleri, yaparken hiç sıkılmıyor ! ‘

Bu cümle aileler tarafından o kadar çok dile getirilir ki, çok tanıdık. Dikkati değerlendirirken sadece bir iş üzerinde geçirilen süre göz önüne alınır genellikle. Kaç dk hiç kopmadan devam edebildiğimize bakarız. Oysa bunlar kadar işi sürdürürken diğer faktörlere ‘hayır ‘ demek de son derece önemlidir. Neyi kastediyorum ? Örneğin pür dikkat sunum hazırlıyorsunuz. Her şey güzel giderken yan odadan gelen bir müzik sesi , sokağınızda havlayan bir köpek ya da telefonunuzdan gelen bildirimler vb şeylere kapılmayıp işe devam edebiliyor olmanız da oldukça önemli. Sadece dış faktörler de değil üstelik. Hatta dış faktörlerden daha fazla içimizde bizi bölen süreçler geçiririz. Örneğin susarız, aklımızdan geçenlerde canımızı sıkan bir olay geçer, en sevdiğimiz kişi aklımıza geliverir ve aramak isteriz, belki dayanılabilecek derecede susarız ya da canımız bir fincan çay ister. Bütün bu dış ve iç ‘ dikkat bölücü ‘ faktörlere hayır diyebilme gücümüz de dikkat dağınıklığı açısından değerlendirilmesi gerekir.

‘ Bir işe başlıyorum kendimi çok farklı şeyler yaparken buluyorum.’ 

Başladığınız işi bitirebilmek özellikle zamanınız kısıtlı ve işiniz önemliyse oldukça önemli hale gelebilir.  Çocuklarda ise bu beceriyi kazanmak , okul çağında oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Başladığınız bir işi sonuçlandıramamak bir çok sebepten ötürü olabilir. Kaygılı olduğunuzda , mükemmeliyetçi iseniz, çocuklar için bu beceri hiç desteklenmemiş ve oyuncakları hep karışık , kısa süreli oynamaya alışmış ise , başladığınız işi bitirmekte zorlanmanız olasıdır. Esas sebebi fark etmek ve üzerinde çalışmak sorunu çözmekte doğru yol olacaktır.

Travmalar, kaygılı ruh hali ve yoğun duygular dikkati etkiler.

Dikkat dağınıklığı başlı başına hayatınızı , eğitim ve iş hayatınızı etkileyebilir ve performansınızı etkileyebilir. Ancak bazı durumlarda dikkatinizi verme beceriniz de başka süreçlerden etkilenen konumundadır. Yoğun duygular yaşıyorsanız , travma geçirdiyseniz, başınızdan oldukça üzücü bir olay geçtiyse ve bu hala sizi etkiliyorsa, kaygılı bir ruh halindeyseniz dikkatinizi vermekte zorlanırsınız. Bunun sebebi bedenimizin dengesinde saklıdır. Bedeniniz ve ruhunuz sizi oldukça etkileyen duygularla oldukça meşgulken , enerjisini oraya aktarmaktadır. Dikkat vermek böyle durumlarda zorlaşabilmektedir. Özellikle çocuklarda travma çalışmaları yaptıktan sonra dikkat becerisinde önemli artışlar saptanmıştır. Bu sebeple dikkat dağınıklığı denmeden önce bir uzman tarafından mutlaka ayrıntılı değerlendirme yapmak gerekir.

Ödev yapma konusunda zorluklar için yazıma göz atabilirsiniz.

Dikkat dağınıklığı değerlendirmelerinin nasıl yapıldığını öğrenmek için bu yazımı inceleyebilirsiniz.

Dikkat eksikliği belirtilerini buradan ayrıntılı inceleyebilirsiniz.

This Post Has One Comment

Bir cevap yazın