Oyun çocukların iletişim dillerinden biri olarak günümüzde hala yerini koruyor. Bu nedenle çocukların oyunlarda öğrendiklerini, kendilerini zorlayan meseleleri çözdüklerini artık biliyoruz. Bu yazımda, sizlere çocuklarınız için iyileştirici özelliği olan güç oyunları ile ilgili bilgiler veriyor olacağım.
Neden Güç Oyunları ?
Güç oyunları oynamayı, rutin oyunların içine serpiştirmeyi sıklıkla öneriyorum. Fakat bazı ailelere özellikle güç oyunları oynayın diyerek belirttiğimiz de olabiliyor. Özellikle 10 yaşına kadar çocukların bakımından sorumlu olan ebeveyn , ister istemez gün içerisinde bir çok şeye karar veren konumundadır.
‘ Odanı toplamanı bekliyorum.
Yemek saati geldi, masaya gelir misin ?
Üstünü değiştirir misin dışarı çıkacağız . ‘
Bu cümleler günün doğal akışında ağzımızdan dökülürler. 10 yaşına kadar olan çocuklarda, bu olması gerekir zaten. Ebeveyn bakım veren ve çocuğun güvenliğinden, sağlıklı gelişimi için rutinlerin ( uyku, yemek, dinlenmek, öz bakım vb ) uygulanmasından sorumludur. Bu çocuğa güven duygusu verir.
Ancak gün içerisinde sıklıkla dökülen bu cümleler çocuk tarafından; güç bende değil, kontrol bende değil, hiçbir şeye karar veremiyorum, yetersizim gibi içsel mesajların da birikmesine sebep olur. Özellikle korumacı yapıda, kaygılı ailelerde çocuğa daha sık müdahale etme , davranışlarını kontrol etme ve karşılaşabileceği sıkıntıları onun adına çözme durumu sık gözlemlenir. Bu da çocuğun alması gereken miktardan daha yoğun bir mesaj alması demektir.
Bazı durumlarda ise ; çocuk mizaç özelliği olarak, kontrolü elinde tutmaya, güçlü olmaya dair eğilimli olabilir. Özgürlük isteği ve ihtiyacı, ebeveynin bakım verme ve karar verme süreci nedeniyle ile karşılanmamış olur. İşte bu ihtiyacı karşılayabilecekleri en güzel yer gene güç oyunları !
Bu sebeplerle gücün çocukta olduğu oyunlar, özellikle çekingen, karar vermekte zorlanan ya da tepkisel ve kuralları kabul etmesi zor olan çocuklar için ilaç gibidir.
Peki hangi oyunları oynayabiliriz ?
Ebeveyni Dondurma Oyunu
Çocuğunuza bir sihirli değnek ( yada yerine geçebilecek herhangi bir nesne , cetvel, kalem vs ) verin. Ve bu değnek ile size dokunduğu her an sizin donakalacağınızı anlatın. Ondan kaçarken biraz çaresizlik dozunu abartabilirsiniz. Sizi ne kadar kolay yakaladığını belirten cümleler kurabilirsiniz. Kaçamadığınızı vurgulayabilirsiniz, abartı serbest J Çocuğunuz size her dokunduğunda , o an kollarınız , vücudunuz hangi durumdaysa o şekilde donmalısınız. O tekrar dokununca açılabilirsiniz ve ondan kaçabilirsiniz . Burada bol kahkahalar olması beklediğimiz bir şey, hatta ne kadar bol kahkaha , o kadar iyileştirme gücü diyebiliriz.
Güçlü Yastık Oyunu
Çocuğunuza bir yastık verin ve onu sıkıca tutarsa onu güçlendireceğini söyleyin. Hatta anne babasını devirecek kadar güçlü bir yastık! Çocuğunuz yastıkla sizi her ittiğinde, abartılı şekilde sizde devrilebilirsiniz. Gene kahkahaların eşlik edeceği bir oyun olacaktır. Vurmanın sertliği konusunda ( can acıtmaması, zarar vermemesi gibi ) önden sınırlar belirleyebilirsiniz.
Uzaktan Kumanda Oyunu
Çocuğunuzun elinde sihirli bir uzaktan kumanda var ve sizi bununla yönetebiliyor. Kumandaya basınca siz o ne isterse onu yapıyorsunuz ! Burada gene yaşına göre önden bazı isteklerin sınırlarını koyabilirsiniz. Onun isteklerini yaparken ne kadar çaresiz ve güçsüz olduğunuzu vurgulamaktan çekinmeyin . Hatta biraz sakar ve beceriksiz gibi de davranabilirsiniz. Kıkırdamaların bol olduğu ve her iki tarafında eğleneceği bir oyundur.
Çorap Çıkarma Oyunu
Yere oturup çocuğunuz ile kim önce çorap çıkartacak oyunu oynayabilirsiniz. Bu aynı zamanda mücadele oyunu olarak da oynanabilen bir oyundur. Ancak burada güç oyunu olarak oynadığımız için, tabi ki siz değil çocuğunuz hep sizin çorabınızı çıkarmış olacak. ‘ Ben çıkartamıyorum, sen çıkartıyosuuuun ‘ gibi abartılı cümleler eşlik edebilir.
Oyunları oynarken sizin de eğleniyor olmanız ve sadece oyunla ilgilenmeniz oldukça önemlidir.
Çocuğunuz bu oyunları sonrasında ısrarla isteyebilir, mümkün olduğunca oynamanız , oyunların iyileştirme olasılığını artıracaktır.
Çoğu aile çocuğun daha da saldırgan ve kuralsız olmasından korkar, fakat tam tersine çocuklar daha rahatlarlar.
İyi Eğlenceler Diliyorum .
Psikolog
- Kaynakça : Oyun Oynama Sanatı / Aletha Solter