Ödev yapmayan, bir türlü yapmak istemeyen çocuklar ile aileleri arasındaki kavgalar , iletişim kopuklukları ve bıkkınlık-öfke gibi duygular sıklıkla karşılaştığımız bir tablodur. Ödev yapmayan bir çocuğun , neden yapmadığını anlamak , her çocuk için ayrı değerlendirilmesi gerekir ancak bu yazımda sizlere bu durumla başa çıkmak için neler yapılabilir , bunları anlattım.
ÖDEV YAPMAK KONUSUNDA KONUŞMALARINIZA DİKKAT EDİN
Anne babalar ister istemez aralarında çocukları ile yaşadıkları problemleri konuşur ve tartışırlar. Bazen de anne ile baba bir konuda farklı bir fikirde olabilir, birine göre çocuğun ödevleri fazladır ya da diğerine göre çocukta problem vardır. Neler yapılacağı ile ilgili tartışmalar çocuğun yanında oluyor ise , öğretmene ve okula dair sorgulamalar var ve bunları çocuk duyuyor ve hissediyor ise , bu konu ile baş etmek oldukça zorlaşacaktır. Çocuk ve annesi sıkıntı içerisinde ödev yapmakla uğraşırken örneğin baba ‘ Çocuğum bırak yapma artık tamam , zaten öğretmenin de amma çok ödev vermiş , insaf değil mi !’ der ise çocuğun aldığı mesaj ‘ Demek ki ödevlerimi yarım bırakmam normal ‘ olur. Bu da işin içinden çıkmanızı zorlaştıracaktır. Ödevlerin fazla ya da az olduğunu düşünüyorsanız bunu çocuğun öğretmeni ile baş başa konuşmalısınız.
ÖDEVLER ONUN SORUMLULUĞU
Ödev yapması gerektiğini sıklıkla hatırlatırsanız, onun yerine yapmayı kabul ederseniz , o ödevini bitirene kadar sizin eşlik etmeniz gerekiyorsa, ödev yapma sorumluluğunun sadece ona ait olduğunu unutuyorsunuz ve bu konularda kendinizi geri çekmelisiniz demektir.
ÖDEVLERİN NEDEN YAPILMASI GEREKTİĞİNİ AÇIKLAYIN
Çocuklara ödevlerin neden gerekli olduğunu anlatmak gerçekten işe yarayabilir. Bu konuşmayı ödev yapma zamanının dışında bir zaman diliminde yapmanız da oldukça işe yarayacaktır. Sohbet havası içinde yapılan bir konuşma , mesajın gitmesi için yeterli olacaktır.
ORTAMI UYGUN HALE GETİRİN
Ödev yapmayan bir çocuğun dikkatinin dağılmaması için evde o ödev yaptığı esnada TV nin açık olmaması, misafirlerin salonda yüksek sesle konuşmaması ve çalışacağı odanın yeterli donanıma sahip olması oldukça önemlidir. Bu konuyu siz ne kadar önemsediğinizi gösterirseniz, çocuğunuz da o oranda önemseyecektir.
BEKLENTİLERİNİZİ KONTROL EDİN
Ödev yapmayan bir çocuk için yapılmaması gereken şeylerden biriside ufak hatalarını dahi düzeltmeye çalışmaktır. Bu çocuğun motivasyonunu oldukça düşürebilir. Ayrıca ödev yapma süresi ile de gerçekçi beklentilerde olmamız önemlidir. Örneğin ilkokul 1.-2. sınıf öğrencisi için ödev yapma süresi 30 dk yı geçmemelidir. Aynı şekilde eğer çocuğunuz 7. sınıfta ise 60-90 dk arası bir süre oldukça ideal diye düşünebilirsiniz.
YETERİNCE YARDIM ETMEK
Ebeveynlerin en çok zorlandığı konulardan birisi de kritik konularda dengeyi sağlamak olsa gerek. Yardım etme oranınız oldukça kritik seviyededir. Ne çok az ne de çok fazla yardım etmelisiniz. Tabi ki bu konuda çocuğun yaşı da oldukça önemlidir. Özellikle okumayı yeni öğrenen çocuklar sıklıkla yardıma ihtiyaç duyarlar , ancak okumayı öğrendikten sonra artık yavaş yavaş kendileri ödevlerini yapmalılar. Eğer yardım alma amacının farklı olduğunu düşünüyorsanız ( sizinle birlikte yapmak, isteksizlik vb ) yardım etmeyi kademeli olarak azaltmalısınız.
NEREDE ZORLANDIĞINI BİLMEK
Belki de en önemli noktalardan bir tanesi çocuğunuz derslerinde ve ödevlerinde , hangi noktalarda zorlanıyor bunu fark etmektir. Eğer çocuğunuzun özellikle belli derslerde sorun yaşadığını düşünüyorsanız , öğrenme haritasını çıkartarak özellikle hangi alanda sorun yaşadığını öğrenmelisiniz. Bu sayede belkide sorunun ödev yapma alışkanlığında olmadığını fark edebilirsiniz. Bu konuda Prof.Dr Üstün Dökmen ‘ in bir konuşmasını dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
CAS testi için ayrıntılı bilgi almak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.
Pingback: Sınav Kaygısı Nedir ? ⋆ Antalya Psikolog Hülya Soğucak Deniz - Uzman Psikolog
Pingback: Antalya Zeka Testi | Antalya Psikolog Hülya Soğucak Deniz