Panik Atak ve Kurtulma Yolları

Panik Atak ve Kurtulma Yolları

Panik ataktan kurtulma yollarını belirtmeden önce panik atak nedir ve hangi durumlarda panik atak geçirdiğimizi düşünmeliyiz ? Kısaca göz atalım.

Panik atak, birkaç dakika içerisinde oldukça yüksek derecede hissedilen ve aşağıdaki belirtilerin en az dört tanesini yaşadığınız bir durumdur. Kişi o esnada yoğun korku ve kaygı hisseder :

  • Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması
  • Terleme
  • Titreme ya da sarsılma
  • Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma durumu
  • Soluğun tıkanması durumu
  • Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma
  • Bulantı ya da karın ağrısı
  • Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma durumu
  • Terleme, titreme, ürperme ya da ateş basması durumu
  • Uyuşmalar
  • Gerçek dışılık (kendinden kopma ya da yabancılaşma durumu)
  • Denetimi yitirme ya da çıldırma korkusu
  • Ölüm korkusu

Panik atak kişi için oldukça rahatsız edici ve korkutucu olabilir. Özellikle tekrarlayan panik atak geçiren kişiler , atakları yaşamamak için yaşam tarzında değişikler yapmak zorunda kalabilir .

Panik bozukluğunuz olduğunu düşünüyor ama emin değilseniz buradaki testi çözüp tespit edebilirsiniz.

Panik ataktan kurtulma yollarına değinecek olursak yapılabileceklerden bir kaçı aşağıdadır.

DERİN NEFES ALIN 

Eğer panik atak esnasında nefes alabiliyorsanız olabildiğince derin nefes alarak panik atağın belirtilerini azaltabilirsiniz. Derin nefesler almaya odaklanın ve gögüs kafesinizin dolduğunu hissetmeye çalışın. Buna odaklanmak belirtilerin hafiflemesine neden olabilir.

DAHA KÖTÜ BİR ŞEYE ODAKLANMAMAYA ÇALIŞIN 

Panik atak geçirdiğinizi kabul ederseniz , o sırada örneğin kalp krizi geçirdiğinizi , ölecek olduğunuzu düşünmekten çok daha fazla fayda sağlayacaktır. Buna odaklanmanız ve dikkatinizi panik atak geçirdiğinize çekmeniz işlerin daha kötüleşmesini engelleyebilir. Bu durum diğer tekniklere odaklanmanızı da kolaylaştırcaktır.

GÖZLERİNİZİ KAPATIN 

Özellikle fazla uyaranın olduğu ( ses, koku , kişiler , gürültü , kalabalık vb ) bir ortamdaysanız gözlerinizi kapatmak o esnada başka bir uyaran almanıza engel olacaktır. Bu da daha da tetiklenmenizi önler .

ODAK NOKTANIZI DEĞİŞTİRİN 

O esnada dikkatinizi etrafınızda olan şeylere odaklamanız , panik ataklar sizi gerçeklikten ve gerçekçi düşünmekten kopardığı için faydalı olacak ve sizi tekrar şu anda yaşadığınız gerçekliğe doğru çekecektir. Kazağınızın elinizde bıraktığı his , ayaklarınızı koyduğunuz yer vb şeylerle dokunsal şeylere odaklanmaya çalışın.

TEK BİR NESNEYE ODAKLANIN 

Bazı kişiler tek bir nesnenin formuna, uzunluğuna, biçimine , rengine odaklanmanın ve bunu sürdürmeye çalışmanın atakların geçmesi için işe yaradığını söyler .

GEVŞEME TEKNİKLERİ UYGULAYIN 

Kaslarınızı gevşetme çalışmalarını öğrenin ve bunları uygulamaya çalışın. Basit bir hareketle başlayıp durum iyileştikçe devam edebilirsiniz.

GÜVENDE VE MUTLU HİSSETTİĞİNİZ BİR YER HAYAL EDİN 

Kendinizi mutlu ve güvenden hissettiğiniz bir yer belirleyin ve kendinizi orada hayal edin . Mümkün olduğunca bu yerle ilgili ayrıntılar keşfetmeye ve oluşturmaya çalışın.

Ayrıntılı bilgi için iletişime buradan geçebilirsiniz.

Kaynakça : https://adaa.org/understanding-anxiety/panic-disorder-agoraphobia/symptoms

Bir cevap yazın