Panik Atak hayatınızın bir döneminde tanıştığınız bir durum ise , tedavisi için arayışlarda bulunduğunuz, belki de ilk başlarda reddettiğiniz bir süreç olabilir. Toplumda panik atak geçiren kişilerin , çoğu belirtileri hafifletmek için ellerinden bir şey geleceği sanılır. Bu da panik atak geçiren kişilerin , aynı zamanda atak geçirdiği sırada ve ya sonrasında utanç ve suçluluk duygularını hissetmesine de yol açabilmektedir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir ?
Ruh sağlığı uzmanları herhangi bir psikiyatrik rahatsızlığın teşhisi için DSM 5 El Kitabına başvururlar.
DSM-5’ e göre panik bozukluk tanı ölçütleri şöyledir.
1)Çarpıntı, kalp ritminde hızlanma ve düzensizlik, kalbin küt küt atması.
2)Terleme.
3)Titreme ya da sarsılma.
4)Havasız kalma, soluğun daraldığı duygusu.
5)Boğulma hissi.
6)Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma hissi.
7)Bulantı ya da karında rahatsızlık hissi.
8)Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik hissi, bayılacak gibi olma durumu.
9)Titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basma hissi.
10)Vücutta uyuşma, karıncalanma hissi ya da duyumları algılayamama.
11)Kendine yabancılaşma, kendinden kopma, gerçek dışı olma durumu.
12)Denetimini yitirme ya da çıldırma korkusu.
13)Ölüm korkusu, ölüm zamanının geldiği algısı.
Bu belirtiler sizde var ise , bir uzmana başvurarak Panik Atak ( Panik Bozukluk ) yaşayıp yaşamadığınızı öğrenebilirsiniz.
Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Panik Atak Tedavisi, teşhis konulduğu andan itibaren başlar. Teşhisi koyan psikiyatri uzmanı , kişinin günlük yaşam zorlanmalarına göre ilaç tedavisi düzenlemek isteyebilir. Bu ihtiyaç varsa müdahale planının ilk adımıdır. Genellikle psikoterapi süreci , panik atak tedavisinde olmazsa olmaz süreçtir.
Psikoterapi sürecinde kişi ile öncelikle atak anlarında uygulayabileceği yöntemler çalışılır ve panik bozukluk ile ilgili bilgiler paylaşılır. Gerekirse panik bozukluk yaşayan kişinin çevresi de bilgilendirilmelidir.
Arkasından çeşitli terapi yöntemleri ile müdahaleler devam eder. Panik bozukluk ile olumlu dönüş alınan terapi teknikleri ve ekolleri mevcuttur. ( Bilişsel Davranışçı Terapi , EMDR Terapisi vb ) Uzmanlar kendi ekollerine ve teknik becerilerine göre bir psikoterapi süreci planlayacaktır.
Panik Bozukluk ve EMDR Terapisi
EMDR Terapisi Panik Bozukluk için kullanılabilen etkili terapi tekniklerinden birisidir. EMDR ile Panik Bozukluk Tedavisi öncelikle atakları ve atak anlarındaki olumsuz inanç ve düşünceleri hedefler . ( Kontrolde değilim, çaresizim, öleceğim vb ) Bu çalışmalar ile ataklar esnasında kişinin daha iyi baş etmesi ve beklenti anksiyetesi dediğimiz , ‘ Ya şimdi atak gelirse ? ‘ gibi düşüncelerin azalması amaçlanır. Var ise kişinin kaçınmaları ve günlük hayatta vazgeçtiği şeyler ( Kalabalık ortamlara girmemek, evden çıkmamak vb ) de çalışma alanlarını kapsar. Arkasından olası bir atak esnasında kişinin güçlü hissetmesi ve baş edebileceğini düşünmesi üzerine çalışılır. Bu süreç tamamlandıktan sonra ise uzman gerekli gördüğü takdirde ek çalışma alanları teklif edebilir.
( Süreç kişiye özel ilerlemekle birlikte kabaca işlem basamaklarından bahsedilmiştir. )
Panik Atak Tedavisini Ertelemeyin ve Yaşam Kalitenizi Artırın
Panik bozukluk hafife alınacak bir süreç değildir. Genellikle erteleme yapılması , tedaviden kaçınılması ve görmezden gelinmesi durumunda süreç daha da karmaşık hale gelir. Atak geçirilen anlar çoğaldıkça , bu anların kendisi kişide olumsuz inançlar ve travmatik süreçler oluşturabilir. Bu sebeple ertelemeden bir uzmana başvurmak gerekir. Panik bozukluk geçiren kişi yakınınızsa ve tedaviden kaçıyor ise , sizin desteklemeniz ve motive etmeniz de önemlidir.
Daha ayrıntılı bilgi ve randevu için iletişime geçebilirsiniz.
Psikolog Hülya Soğucak Deniz
