Psikolog , Psikiyatrist, Pedagog kimdir ?

Toplumda karıştırılan ve sıklıkla yanlış anlaşılan mesleklerin başında psikolog, psikiyatrist ve pedagog kişiler gelir. ‘ Deli doktoru ‘ olarak da tanımlanabilen bu meslek grupları aslında neler yapar ve aralarındaki fark nedir bu yazıda bunu inceleyeceğiz .

Psikolog kimdir ?

Psikolog kişi üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Ardından yapacağı yüksek lisans eğitimine göre ( Klinik Psikolog, Gelişim Psikologu ) uzmanlık alır ve ünvanını buna göre kullanır. İlaç yazamaz, terapi ve danışmanlık hizmetleri verir. Sıklıkla hastane ve kliniklerde çalışırlar ancak aslında psikologların diğer birçok kurumda da ( okul, belediyeler, mahkemeler, cezaevleri ) çalıştığını görebilirsiniz.

Psikiyatrist kimdir ?

Psikiyatrist kişi tıp öğreniminin ardından TUS’a girip psikiyatri uzmanlık alanını kazanır ve psikiyatrist olurlar. İlaç tedavisi düzenleyebilirler ve aldıkları eğitimlerle birlikte terapi hizmeti de verirler. Hastanelerde ve kliniklerde çalışırlar.

Pedagog kimdir ?

Pedagog kişi üniversitelerin pedagoji bölümünden mezun olmuş kişidir. Ülkemizde pedagoji bölümü 1980′ lerde kapanmıştır. Bu sebeple bu tarihlerden sonra mezun olan kişiler pedagog değildir. Pedagoji bölümleri Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık bölümüne çevrilmiştir. Bu kişiler bu bölümden mezun olduklarında Psikolojik Danışman olarak mezun olurlar.

Hangisini tercih edelim?

Psikolog, psikiyatrist, pedagog ve psikolojik danışman kişilerin birbiri ile ortak çalışma alanları vardır. Sıklıkla birbirleri ile çalışmaları, ekip olarak çalışmalar yürütmeleri gerekir.  Bu sebeple şikayetiniz ile ilgili herhangi birine başvurduğunuz takdirde, etik ilkeler dahilinde çalışan bir psikolog, psikiyatrist, pedagog ya da psikolojik danışman ise, sizi ihtiyacınız doğrultusunda yönlendirecektir. Terapi ihtiyacınız dışında ilaç tedavisine de ihtiyacınız var ise, gittiğiniz psikolog, pedagog, psikolojik danışman sizi mutlaka psikiyatrist uzmana yönlendirme yapması gerekir.

Bu nedenle aslında dikkat etmeniz gereken şeyler şunlardır :

  1. Uzman diplomasında yazan eğitimi doğru şekilde size yansıtıyor mu ? Olmadığı bir uzman gibi size kendini sunuyor mu ?
  2. Uzman size önerdiği tedavi biçimi için gerekli eğitimleri almış mı ?
  3. Uzman mesleki sınırlarını bilen şekilde size hizmet veriyor mu ? ( Psikiyatrist olmadığı halde psikolog kişinin ilaç önermesi vb )

Yukarıdakilere dikkat ettiğiniz sürece , tercih ettiğiniz kişi size doğru yönlendirmelerde bulunacaktır.

Benim özgeçmişime ve iletişim bilgilerime buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın