Çocuğunuza CAS Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Merhaba, 
CAS bataryası ile ilgili önemli bilgileri sizlerle paylaşmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple bu yazıyı , çalışmayı yapmadan önce okumanız için hazırladık. 


Öncelikle yapacağımız çalışmayı size tanıtmak isteriz. 


CAS Nedir ? 


CAS bataryası öğrencinin öğrenirken dört ana alanda işlem yaptığına dikkat çeker. Bu dört ana alan ile ilgili güçlü ve zayıf yanları ortaya koyabilir. Yani öğrenci, yeni bir şeyi öğrenirken strateji üretebiliyor mu ? Bu stratejiyi gerekli hallerde değiştirebiliyor mu ? Hangi yolları izliyor ? Duygu ve dürtülerini kontrol altına alabiliyor mu ?  Analitik düşünme becerisi nasıl ? Yönergeleri takip edebiliyor mu ? Dikkatini seçici olarak istenen uyarana odaklayabiliyor mu ?  Dikkati etkin şekilde sürdürebiliyor mu ? Kısa süreli hafızasından işitsel bilgiyi  geri verebiliyor mu ? gibi bir çok alanda öğrenciyi gözlemlemenize ve yaşıtlarına göre durumunu tespit etmemizi sağlar. Güçlü ve zayıf olduğu alanlar belirlenirken , öğrenme performansını olumsuz etkileyen yönler ayrıntılı şekilde tartışılabilir. Aynı zamanda öğrencinin başarısının önden kestirilmesi de bu sayede sağlanabilir.

Bütün bunların yanı sıra öğrencide; öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dikkat eksikliği, zeka geriliği,travmatik beyin hasarı,duygusal bozukluklar,üstün zeka gibi durumların olup olmadığı da tespit edilebilir.

CAS nasıl uygulanır ?

CAS için ailelerle öncelikle bir randevu saati belirlenir. 1 saat ile 2 saat arasında süre ayrılmalıdır. Öğrencinin  uygulamaya gelirken aç, hasta ya da uykusuz olmamasına dikkat edilmesi , performansın etkilenmesini önler. Arkasından değerlendirme için ücretsiz bir görüşme randevusu daha verilir. Bu görüşmede sonuçlar ve öneriler aktarılır.

CAS ‘ i çocuğumuza nasıl açıklamalıyız ? 

Çalışmaya gelmeden önce özellikle küçük yaş grubuna, oyun oynanacağı , resim çizileceği ya da test yapılacağı gibi açıklamalar yapmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü uygulama esnasında  bunların dışında bir şeyler olduğunu gören çocuk tepkisel davranabilir , bu da performansını etkileyebilir. 

Küçük yaş grubuna şu şekilde bir açıklama yapmak uygun olacaktır . 

“ Seninle bir merkeze gideceğiz ve orada seninle bir çalışma yapacaklar. Bu çalışma seni daha yakından tanımamızı sağlayacak. Çalışma esnasında bende seni bekleme odasında bekliyor olacağım. “ 

Daha büyük yaş grubuna ise “ Seni daha yakından tanımamızı sağlayacak ( uzman tarafından şüphe var ise dikkatinle ilgili bize bilgi verecek ) bir çalışma yapacaksın. Bu çalışma senin öğrenirken neleri güçlü yaptığını ve nerelerde güçlenmen gerektiğini bize gösterecek. Elinden geleni yapmanı istiyorum. “ gibi bir açıklama yeterli olacaktır. 

Uygulama öncesinde uzman , var ise çocuğunuzun heyecanını rahatlatmak için kısa bir konuşma sonrası çalışmaya davet edecektir. 

CAS sonucuna göre bizi ne bekliyor ? 

Yapılan değerlendirme görüşmesinde , eğer gerek duyulursa PASS Bilişsel Müdahale Programına yönlendirilerek, öğrenciye ait bireysel bir programla , öğrenme performansını artırma çalışmaları yapılır. Bu program hazırlanırken CAS sonucunda çıkan alanlarda, öğrencinin güçlü yanlarından faydalanarak zayıf yönlerini geliştiren, sadece öğrenciye has bir program belirlenir. Bu programın öğrencinin okul başarısına yansıması ortalama 4-6 ay sonra görülebilmektedir.

Pass Bilişsel Müdahale programı ile ilgili detaylı bilgiyi buradan bulabilirsiniz. 

İyi günler dileriz 

Psikolog Hülya Soğucak Deniz

Antalya

İletişim İçin Tıklayınız.

CAS

Bir cevap yazın