Ani Öfke Patlaması Neden Olur ?

ani öfke patlaması
ani öfke patlaması

ANİ ÖFKE PATLAMASI NEDİR ?

Günümüzde insanların terapiye başvurma sebeplerinden bir tanesi ani öfke patlamalarıdır. Kişi belirli aralıklarla aniden yoğun bir öfke yaşadığını, genellikle kontrolünü kaybedecek kadar öfkelendiğini ,ifade eder. ‘ Gözüm döndü sanki o ben değildim. ‘ , ‘ Hiç bir şey hatırlamıyorum, kopmuşum . ‘ ya da ‘ Yanımdaki kişilerden dinleyince kendimden korktum. ‘ gibi ifadeler , ani öfke patlaması yaşayan kişilerde çok duyduğumuz cümlelerdir. Bazı kişilerde kendine ve bir başkasına zarar verme; bir eşyayı kırma gibi davranışlar görülebilir. Durum ne kadar yoğun yaşandıysa, çevredeki kişilerin panik olması, bir o kadar olasıdır. Sakinleşme süreci uzun sürerse , genellikle bir acil servise gidilerek yardım istenir.

Kişi bu durumu hayatında bir ya da birden fazla yaşıyor ise ani öfke patlaması yaşamasının sebepleri araştırılmalıdır. O anki durumu geçiştirmek, sonrasında rutin hayata dönerek bu konu üzerinde düşünmemek ; altta yatan sebeplerin fark edilmemesine neden olur. Sorun çözülmeden kişinin hayatına devam etmesi bir sonraki krizin zeminini hazırlayacaktır.

ANİ ÖFKE PATLAMASI YAŞAMANIZIN SEBEBİNİ ARAŞTIRIN

Öfke patlamasının bir çok sebebi olabilir. Bu sebeplerin kişiye özel araştırılması gerekir. Çoğu zaman aslında kişi, hayatında onu zorlayan şeyleri söylemesini istediğimizde bir ya da bir kaç neden sayabilmektedir. Çoğu kişi günlük hayatta onu hangi durum, kişi ya da olayların onu olumsuz etkilediğini fark eder. Bazen de kişinin hayatında her şey yolunda gibi görünüyordur ve kişi buna bir anlam veremez.

Her iki durumda da ani öfke patlaması aşamasına gelene kadar , kişinin yaşadığı bazı zorlu durumlar mevcuttur. Kişi bazen farkındadır , bazen de farkında değildir. Ani öfke patlaması sebebiyle gelen kişi terapiye başvurduğunda öncelikle bu sebep alanları araştırılır.

DUYGULARI BASTIRMA DAVRANIŞI BU KİŞİLERDE SIK GÖRÜLÜR.

Öfke ; sosyal yaşantılar içerisinde en kabul görmeyen duygudur diyebiliriz. Bunun sebebi kişilerin öfke kontrolünü sağlamakta zorlanması ve zarar verici davranışlarda bulunması, karşıdaki kişinin saygı sınırını aşan davranışlarda bulunabilmesidir. Ülkemizde yaşanan aile cinayetleri , kadınlara yönelik şiddet gibi durumların da sebeplerinden bazılarında yaşanılan yoğun duygusal patlamalar olabiliyor. Hal böyle olunca öfke hisseden kişi, özellikle de yoğun şekilde hissettiğinde bundan korkmakta ve bastırmaya çalışabilmektedir.

Duyguları bastırmak ya da yok saymak kişi de zorlanılan durumla ilgili bir çözüm sağlamaz. Aksine kişi için olaya tahammül düzeyini düşürecek, kişi bir sonraki tekrar eden olayda daha fazla öfke hissedecektir. Bu yüzden öfkenin kendisi değil, öfkeye neden olabilecek nedenleri ortadan kaldırmak en sağlıklı çözüm olacaktır.

Ani öfke patlaması yaşayan biri iseniz, bu durumun sebeplerini çözmek için profesyonel bir ruh sağlığı uzmanından ( psikolog, psikiyatrist) destek alarak , altta yatan sebepleri keşfedebilirsiniz. Ayrıca duygularla nasıl baş etme mekanizmaları , problem çözme becerisi, ilişkilerde zayıf noktaların iyileştirilmesi gibi alanlarda destek alıyor olmanız , yaşamınızın ruhsal kalitesini yükseltecektir.

Unutmayın öfke düşmanınız değildir. Ancak ani öfke patlaması yaşadıysanız , ruh sağlığınız acil yardım sinyalleri veriyor olabilir.

Psikolog Hülya Soğucak Deniz

Antalya Psikolog / Antalya Pedagog

Bir cevap yazın